Välj en sida

Om oss

ZEST STARTADE I MINDRE SKALA OCH FRÄMST MED TAKE AWAY 2013 – REDAN DÅ MED TYDLIGA VÄRDERINGAR OCH EKO FOKUS

 

Sedan dess har Zest utvecklats till den Hälsohub som det är idag. Det har byggts ut för att ge plats åt fler gäster och en butiksdel, luckan mot Norra Strandgatan har öppnats upp för beställningar och utomhusservering har tillkommit, cateringen har vuxit till Karlstads företag och privata tillställningar av alla de slag.

Tack vare engagerad personal, pigga leverantörer, många trogna gäster och en allmänt ökande matmedvetenhet, så har Zest växt sig mer och mer stabilt och har nu sin självklara plats i Karlstads hjärta som en liten oas för stammisar och turister. En värdebaserad oas där idéer och framtidsplaner aldrig sinar.

Maria Mo Ericsson äger och driver Zest, hon är utbildad Hälsopedagog och Gastronomisk kock och har under sina 25 år som frilansande kock och kurshållare haft huvudfokus på det växtbaserade köket. Hon vill bidra till hälsa för människor och miljö med sin mat, lyfta fram växtrikets råvaror och inspirera till att matrepertoaren expanderar, för allas vår skull. Bland hennes yrkesmässiga inspirationskällor finns t.ex.: EAT, Food Revolution och Matthew Kenney.

Passionen för mat och hälsa har lett henne till kockuppdrag runt om i världen och på Zest reflekteras åren i Kalifornien och Nya Zeeland både i meny och atmosfär. Idag kryddas kreativiteten av kollegorna, gästerna och den egna permakulturodlingen, som dessutom förser Zest med en del av de färska grödorna.

Zest´s VISION
En medveten och vaket hälsosam värld
MISSION
Att erbjuda en närande och inspirerande oas som skapar goda förutsättningar för vakna val och sprudlande hälsa.

ZEST´S HÅLLBARHETSARBETE

Växtriket står i centrum i vår meny – ett medvetet val i linje med FN:s miljömål. Alla våra desserter och flera rätter på menyn består av 100% växtbaserade råvaror.

Miljömärkta råvaror
Vi prioriterar råvaror som odlas utan kemiska bekämpningsmedel, tillgången varierar förstås med säsong och utbud. Torrvaror som quinoa, ris, baljväxter, kaffe, våra glutenfria mjöler, fröer, nötter, havremjölk och nu även vanlig mjölk för kaffet har vi oftast tillgång till ekologiskt. De utvalda animaliska inslag vi har i menyn är miljömärkta i så stor utsträckning som möjligt.

Närodlat och Närproducerat
Våra egna permakulturodlingar förser oss med en del när säsong är och vi jobbar hela tiden med att stärka upp vårt utbud av närproducerat för att stödja den lokala näringen och minimera transporter. Extra plus när producenterna dessutom jobbar ekologiskt.

Våra värmländska leverantörer:

  • Kombucha från Tingvalla.
  • Lättöl från Wermlands Brygghus
  • Fisk från Lillängshamnen
  • Bovete från Värmlands bovete
  • Grönsaker från olika lokala bönder, ex. Thorfolks och egna odlingen i Värmland
  • Groddar/ Skott från All Greens  Innovationspark
  • Spirulina från Brunskog
  • Pålägg från Björkaholms Bakarstuga
  • Textilprodukter från Heppas design- Karlstad
  • Textilprodukter från Tabita J – Karlstad
  • Skönhets- och Hygienprodukter från Kaliflower Organics
  • Raw Choklad från Arvika

Svenska leverantörer är bla.:

Kombucha från Roots Malmö
Sophies Raw
Lilly och Hanna
Rescued Juice
Skånsk Chili

Säsongsanpassat
En viktig utmaning där vi ständigt jobbar på att utvecklas i att låta menyn variera mer med säsongsutbud.

Hemlagat på riktigt
Vi använder inte halvfabrikat eller tillsatser, utan lagar allt själva från grunden av naturliga råvaror.

Minimalt processat – Näringsfyllt
Vi älskar att bjuda på Äkta Mat – näringstät, utan gifter och tillsatser – som ger kroppen det den behöver för att må riktigt bra och smakar så gott att man blir glad.
För maximalt med näring så består alla våra rätter till största delen av minimalt eller helt oprocessade råvaror, fyllda med naturlig smak och färg.

Hygienartiklar och Förpackningar väljs utifrån miljöpåverkan

Ex:
Papplådor alt. bargasse för sallader,
Catering på palmbladsfat
Dressingbägare och plastglas i PLA plast
Engångsbestick i trä
Muggar och sugrör i papp
Pappersservetter minst 80% återvunnet material
Bivaxdukar för att skära ner på användningen av plastfilm

Källsortering och kompostering
Papp och glas sorteras i vårt soprum. Resterande sopor får vi sortera själva genom att åka till återvinningsstationen.

Minimera matsvinn
Vi är stolta över våra rutiner som bidrar till nära noll tillagningsvinn på Zest. Vi prioriterar personaltid på mathantering istället för att slänga mat. Vi torkar, fryser, fermenterar, lägger in och jobbar alltid medvetet med menyn för att fånga upp alla delar av råvaran. Vi jobbar också ständigt på att förbättra rutiner för att minimera matsvinn från gästernas tallrikar. Ex. genom att erbjuda doggy boxar ute i matsalen.

Miljövänliga Leveranser
med Postiljohans cykelbud.

Adress

Norra Strandgatan 17
652 24 Karlstad

Kontakt

info@zest-karlstad.se
Telefon: 054-18 23 10

Öppettider

Vardagar: 09:00 - 17:00
Lördagar: 11:00 - 17:00
Söndagar: 12:00 - 16:00
(Sista halvtimmen
endast take-away)

 

Hitta hit

© Zest 2024