Logotyp för Zest

Om oss

Zest startade i liten skala 2013- först främst med Take Away, men redan då med tydliga värderingar och eko fokus.

 

Sedan dess har Zest utvecklats till den Hälsohub i Karlstad som det är idag. Det har byggts ut för att ge plats åt fler gäster och en butiksdel, luckan mot Norra Strandgatan har öppnats upp för beställningar och bord utomhus har tillkommit, cateringen har vuxit på bredden och tvären till Karlstads företag och privata tillställningar av alla de slag.

 

Tack vare engagerad personal, pigga leverantörer, en allmänt ökande matmedvetenhet och många trogna gäster- så har denna värdebaserade Matbar växt sig mer och mer stabil. Nu har Zest sin självklara plats i Karlstads hjärta som en liten oas för stammisar och turister. En oas där idéer och framtidsplaner aldrig sinar.

 

Maria Mo Ericsson äger och driver Zest, hon är utbildad Hälsopedagog och Gastronomisk kock och har under sina 25 år som frilansande kock och kurshållare haft huvudfokus på det växtbaserade köket. Hon vill bidra till hälsa för människor och miljö med sin mat, lyfta fram växtrikets råvaror och inspirera till att matrepertoaren expanderar, för allas vår skull. Bland hennes yrkesmässiga inspirationskällorna finns: EAT, Food Revolution och Matthew Kenney.

 

Passionen för mat och hälsa har lett till kockuppdrag runt om i världen. På Zest reflekteras åren i Kalifornien och Nya Zeeland i både meny och atmosfär. Idag kryddas kreativiteten av kollegorna och av Zest´s gäster. De egna permakulturodlingarna här i Värmland ger också näring till matskapandet och förser dessutom Zest med en del av de färska grödorna.

 

 

Zest´s VISION
En medveten och vaket hälsosam värld
MISSION
Att erbjuda en närande och inspirerande oas som skapar goda förutsättningar för vakna val och sprudlande hälsa

 


 

ZEST´S HÅLLBARHETSMANIFEST

 

Växtriket står i centrum i vår meny – ett medvetet val i linje med FN´s miljömål. Alla våra desserter och flera rätter på menyn består av 100% växtbaserade råvaror.

Ekologiskt och Miljömärkt
Vi prioriterar grödor som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och våra utvalda animaliska inslag i menyn är miljömärkta: Räkor MSC. Lax bara när säsongen tillåter och då ASC/Eko. Kyckling Eko. Vilt kött från älg. Getost Eko.

 

Närodlat och Närproducerat
Våra egna permakulturodlingar förser oss med en hel del och vi jobbar hela tiden med att stärka upp vårt utbud av närproducerat för att stödja den lokala näringen och minimera transporter. Extra gott när producenterna dessutom jobbar ekologiskt:

 

Våra värmländska leverantörer:
Kombucha från Tingvalla.
Lättöl från Wermlands Brygghus
Fisk från Lillängshamnen
Getost från Lillängens gårdsmejeri
Bovete från Värmlands bovete
Grönsaker från olika lokala bönder, ex. Thorfolks, Ridgedale och egna odlingen i Värmland
Groddar/ Skott från All Greens  Innovationspark
Spirulina från Brunskog
Pålägg från Björkaholms Bakarstuga
Textilprodukter från Heppas design- Karlstad
Skönhets- och Hygienprodukter från Kaliflower Organics
Raw Choklad från Arvika

Svenska leverantörer:
Sophies Raw
Lilly och Hanna
Rescued
Skånsk Chili
Eko Kycklingen från olika gårdar i södra Sverige

 

Säsongsanpassat

En viktig utmaning där vi ständigt jobbar på att utvecklas och låta menyn variera mer med säsongsutbud.

 

Hemlagat på riktigt
Vi använder inga halvfabrikat eller tillsatser, utan lagar allting själva från grunden, av naturliga råvaror.

 

Minimalt processat- Näringsfyllt
Vi älskar att bjuda på Äkta Mat – näringstät, utan gifter och tillsatser – som ger kroppen det den behöver för att må riktigt bra och smakar så gott att man blir glad.
För maximalt med näring så består alla våra rätter till största delen av minimalt eller helt oprocessade grönsaker i variernade färg och form.

 

Hygienartiklar och Förpackningar väljs utifrån miljöpåverkan

Ex:
Papplådor alt. bargasse för sallader,
Catering på palmbladsfat
Gosaker och presenter i cellofan
Dressingbägare och plastglas i PLA plast
Bestick i 100% CPLA
Muggar och sugrör i papp
Pappersservetter minst 80% återvunnet
Bivaxdukar för att skära ner på användningen av plastfilm

 

Källsortering och kompostering
Papp sorteras i vårt soprum.
Glas, metall, batterier, glödlampor, lastpallar och plast tar vi själva till återvinningstation. Vi har kompostering till viss del för odlingarna.

 

Minimera matsvinn
Vi är stolta för våra rutiner som bidrar till nära noll tillagningsvinn på Zest. Vi prioriterar personaltid på mathantering istället för att slänga mat. Vi torkar, fryser, fermenterar, lägger in och jobbar alltid medvetet med menyn för att fånga upp alla delar av råvaran. Vi jobbar också alltid på rutiner för att minimera matsvinn från gästernas tallrikar.

 

Miljövänliga Leveranser

med Postiljohan och vår egen miljöhybrid